Tuoko Buddha onnea?
Buddhalaisuus on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista uskonnoista. Se luotiin noin 2500 vuotta sitten Intiassa. Buddhan opetusten tarkoituksena oli auttaa ihmiskuntaa vapautumaan kärsimyksestä ja löytämään tie valaistumiseen. Pysyvä onnellisuus voidaan saavuttaa oikealla käytöksellä, meditaatiolla, henkisellä ja fyysisellä työllä.
Nykyään Buddhan kuvalla varustettuja patsaita ja maalauksia löytyy Kaukoidän temppeleiden lisäksi myös kodeista ja julkisista rakennuksista sekä työpaikoista. Ne ovat olennainen osa meditaatiohuoneita ja tarjoavat hyvän feng shuin. Buddhan kuvalla koristeltu sisustus on ainutlaatuinen lisä kotiisi ja puutarhaasi. Patsaita ja maalauksia, joissa on "valaistun" kuva, löytyy olohuoneista, kylpyhuoneista, terasseilta ja parvekkeilta.
Buddha fyysisessä muodossaan on onnen, voiman, sisäisen rauhan ja viisauden symboli. On syytä kiinnittää huomiota "valaistun" tekemiin eleisiin (mudraihin) ja siihen, missä asennossa hänet esitettiin. Voimme tavata hänen siluettinsa istuvassa, seisomassa, makuu- ja kävelyasennossa. Pysyvä Buddha antaa siunauksia ja ajaa pois pahat voimat. Makuuasento näyttää hänen kuvansa juuri ennen hänen kuolemaansa, suurimman valaistumisen hetkellä. Yleisin istuva Buddha näyttää eleitä (mudraja) käsillään, joilla on symbolinen merkitys:
- Ele, joka symboloi syvän keskittymisen ja meditaation tilaa: Kädet pubis päälle päällekkäin (kämmenet ylöspäin).
- Ele, joka kutsuu maan todistajaksi: Oikea käsi lepää polvella (kämmen sisäänpäin), sormenpäät koskettavat maata. Vasen käsi asetetaan reidelle.
- Ele pelon hälventämiseksi ja suojaa: Oikea käsi nostetaan hartioiden korkeudelle. Kämmen on ulospäin ja sormet ojennettuna ylöspäin.
Tapaamme myös nauravan, kalju Buddhan hahmon, jolla on iso vatsa. Se on peräisin kuuluisan kiinalaisen munkin Pu-Tain kiinalaisesta kansanperinteestä, joka kiinalaisen perinteen mukaan teki ihmeitä. Kiinalaisessa kulttuurissa nauravan Buddhan pyöreän vatsan koskettaminen tuo onnea ja vaurautta.